فهرست محتوا

رازهای پنهان در تخمه آفتابگردان ؛ خواص، معایب ، نحوه مصرف

عکس تخمه آفتابگردان

تخمه آفتابگردان چیست؟

تخمه آفتابگردان از نظر فنی میوه‌های گیاه آفتابگردان هستند.

دانه‌ها از گل‌های بزرگ گیاه که قطر آن‌ها می‌تواند بیش از 12 اینچ (30.5 سانتی‌متر) باشد، برداشت می‌شوند. یک گل آفتابگردان ممکن است تا 2000 دانه داشته باشد.

دو نوع اصلی از محصولات آفتابگردان وجود دارد. یک نوع برای دانه‌هایی که می‌خوریم کشت می‌شود، در حالی که نوع دیگر – که اکثریت آن کشت می‌شود – برای روغن کشت می‌شود.

تاثیر تخمه آفتابگردان بر التهاب

در حالی که التهاب کوتاه مدت یک پاسخ ایمنی طبیعی است، التهاب مزمن یک عامل خطر برای بسیاری از بیماری‌های مزمن است.

به عنوان مثال، افزایش سطح خون پروتئین 1 واکنش‌گر C که یک نشانگر التهابی است، با افزایش خطر بیماری‌های قلبی و دیابت نوع 2 مرتبط است.

در یک مطالعه بر روی بیش از 6000 بزرگسال، افرادی که گزارش کردند حداقل پنج بار در هفته دانه‌های آفتابگردان و سایر دانه‌ها را مصرف می‌کنند، سطح پروتئین واکنش‌گر C آن‌ها 32٪ کمتر از افرادی بود که هیچ دانه‌ای مصرف نمی‌کردند.

اگرچه این نوع مطالعه نمی‌تواند علت و معلول را ثابت کند، اما مشخص است که ویتامین E – که در دانه‌های آفتابگردان فراوان است – به کاهش سطح پروتئین واکنش‌گر C کمک می‌کند.

فلاونوئیدها و سایر ترکیبات گیاهی موجود در دانه‌های آفتابگردان نیز به کاهش التهاب کمک می‌کنند.

تاثیر تخمه آفتابگردان بر دیابت

تاثیر دانه‌های آفتابگردان بر قند خون و دیابت نوع 2 در چند مطالعه مورد آزمایش قرار گرفته است و امیدوارکننده به نظر می‌رسد، اما تحقیقات بیشتری لازم است.

مطالعات نشان می‌دهند که افرادی که روزانه 1 اونس (30 گرم) دانه آفتابگردان به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم مصرف می‌کنند، ممکن است قند خون ناشتا را در عرض شش ماه در مقایسه با رژیم غذایی سالم تنها حدود 10٪ کاهش دهند.

اثر کاهش قند خون دانه‌های آفتابگردان ممکن است تا حدی به دلیل ترکیب گیاهی اسید کلروژنیک باشد.

مطالعات همچنین نشان می‌دهند که افزودن دانه‌های آفتابگردان به غذاهایی مانند نان ممکن است به کاهش تأثیر کربوهیدرات‌ها بر قند خون شما کمک کند. پروتئین، چربی و فیبر دانه‌ها سرعت تخلیه معده شما را کاهش می‌دهند و اجازه می‌دهند قند از کربوهیدرات‌ها به تدریج آزاد شود.

کاهش دهنده کلسترول

سینارین موجود در دانه‌های آفتابگردان می‌تواند تری گلیسیرید و کلسترول را کاهش دهد، اثری که ممکن است برای افرادی که دارای قند خون بالا یا چربی خون بالا هستند مفید باشد.

یک مطالعه آزمایشی کوچک بر روی 50 بزرگسال مبتلا به چاقی نشان داد که عصاره دانه آفتابگردان کلسترول خون را کاهش داده و به کاهش وزن و توده چربی بدن کمک کرده است.

تاثیر تخمه آفتابگردان بر دیابت

اثرات محافظت کننده قلب و ضد تومور

دانه‌های آفتابگردان منبع غنی از کاروتنوئیدها و توکوفرول‌ها هستند که به عنوان آنتی‌اکسیدان عمل می‌کنند و به جلوگیری از آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک می‌کنند.

یک بررسی در سال 2020 نشان داد که دانه‌ها و روغن آفتابگردان ممکن است برای موارد زیر مفید باشند:

  • آترواسکلروز (تصلب شرایین)
  • بیماری‌های شریانی
  • سکته مغزی
  • فشار خون بالا
  • سرطان

تخمه آفتابگردان چقدر کالری دارد؟

طبق پایگاه داده مواد مغذی وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA):

¼ فنجان دانه‌های آفتابگردان خام حاوی ۲۰۴ کالری است
½ فنجان دانه با پوسته خوراکی حاوی ۶۷ کالری است
اگر طرفدار دانه‌های آفتابگردان برشته خشک هستید، یک وعده ¼ فنجانی ۱۸۶ کالری دارد.
دانه‌های آفتابگردان برشته شده در روغن ۲۰۰ کالری در هر وعده ¼ فنجانی دارند.

آیا تخمه آفتابگردان برای کاهش وزن مفید است؟

در حالی که تحقیقات در مورد دانه‌های آفتابگردان و کاهش وزن محدود است، مواد مغذی موجود در این دانه‌ها ممکن است با افزایش احساس سیری، حفظ توده عضلانی و کمک به پایبندی شما به برنامه کاهش وزن، به کاهش وزن کمک کنند.

اگرچه دانه‌های آفتابگردان به طور خاص مورد مطالعه قرار نگرفته‌اند، اما تحقیقات نشان می‌دهد که میان وعده‌های مشابه – مانند آجیل – باعث ایجاد سیری می‌شوند و منجر به مصرف بیش از حد در وعده‌های غذایی بعدی نمی‌شوند.

آیا افرادی که به آجیل حساسیت دارند می توانند تخمه آفتابگردان استفاده کنند؟

افرادی که به بادام زمینی یا آجیل درختی آلرژی دارند ممکن است بتوانند دانه‌های آفتابگردان را مصرف کنند. دانه‌های آفتابگردان آجیل نیستند، اما آجیل‌ها و دانه‌ها برخی از خواص را به اشتراک می‌گذارند. اگر فردی دچار تردید است، باید با یک متخصص آلرژی صحبت کند.

تحقیقات سال ۲۰۲۲ نشان می‌دهد که آلرژی به دانه آفتابگردان نادر است و افرادی که به آجیل آلرژی دارند معمولاً دانه‌های آفتابگردان را به خوبی تحمل می‌کنند.

با این حال، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) خاطرنشان می‌کند که فردی که به نوعی پروتئین به نام آلبومین‌های ۲S از دانه‌ها، آجیل‌ها یا سایر حبوبات حساسیت دارد باید در استفاده از هر محصولی حاوی مواد مشتق شده از آفتابگردان احتیاط کند.

قیمت و خرید تخمه آفتابگردان

مضرات تخمه آفتابگردان

افزایش وزن : دانه‌های آفتابگردان یک میان وعده راحت و قابل حمل هستند، اما تراکم کالری آن‌ها به این معنی است که حتی یک وعده کوچک حاوی مقدار قابل توجهی کالری است که می‌تواند منجر به مازاد ناخواسته شود. خوردن بیش از حد آن‌ها می‌تواند در طولانی مدت منجر به افزایش وزن ناخواسته شود.

افزایش امگا ۶: تحقیقات نشان می‌دهد که حفظ تعادل بین اسیدهای چرب امگا-۶ و امگا-۳ برای حفظ سلامت کلی بسیار مهم است. متأسفانه، دانه‌های آفتابگردان به طور استثنایی غنی از امگا-۶ هستند که می‌تواند این تعادل ظریف را بر هم بزند.

در حالی که امگا-۶ها ضروری هستند، مصرف بیش از حد آن‌ها نسبت به اسیدهای چرب امگا-۳ می‌تواند به التهاب و افزایش خطر بیماری‌های مزمن کمک کند. اطمینان حاصل کنید که سایر چربی‌های حاوی امگا-۳ مانند دانه‌های کتان، دانه‌های چیا یا گردو را نیز مصرف می‌کنید.

افزایش سدیم: همیشه بهتر است به میزان مصرف سدیم توجه شود، به ویژه هنگام لذت بردن از دانه‌های آفتابگردان شور. بسیاری از دانه‌های آفتابگردان موجود در بازار شور هستند که در صورت عدم نظارت دقیق می‌تواند به مصرف بیش از حد سدیم کمک کند.

خواص تخمه آفتابگردان

نحوه مصرف تخمه آفتابگردان

می‌توانید دانه‌های آفتابگردان را به تنهایی به عنوان یک میان وعده سریع میل کنید. برای کنترل اندازه وعده‌ها، به جای اینکه فقط دست خود را داخل کیسه یا کاسه ببرید، دانه‌ها را اندازه بگیرید. سعی کنید مقدار مصرف خود را به حداکثر ¼ فنجان (بدون پوست) محدود کنید که تقریباً معادل یک اونس خشک است.

اگر قصد دارید دانه‌های خود را با یک وعده میوه ترکیب کنید، سعی کنید برای کنترل کالری، مقدار مصرف خود را به نصف کاهش دهید. از طرف دیگر، اگر دانه‌های خود را به سالاد پر از سبزیجات یا غذای فرعی خود اضافه می‌کنید، می‌توانید مقدار مصرف خود را به حدود ۱ قاشق غذاخوری برسانید. اضافه کردن دانه‌های آفتابگردان به غذاهای فرعی، فیبر، بافت و چربی‌های سالم برای قلب را به غذا اضافه می‌کند. به سادگی آن‌ها را کباب کنید یا خام مصرف کنید.

دانه‌های آفتابگردان همچنین می‌توانند آسیاب شده و برای پاشیدن روی گوشت و ماهی استفاده شوند. مقداری دانه را به ماست، پنیر  یا اسموتی کم چرب خود اضافه کنید تا طعم آن بیشتر شود. همچنین می‌توان آن‌ها را به نان، مخلوط پنکیک و دسرها اضافه کرد یا به عنوان یک ماده در گرانولا و مخلوط آجیل خانگی استفاده کرد.

سرانجام، از دانه‌های آفتابگردان همچنین برای تهیه کره آفتابگردان استفاده می‌شود که در صورت داشتن آلرژی به بادام زمینی، یک جایگزین خوب برای کره بادام زمینی است. از این دانه‌ها همچنین برای تهیه روغن آفتابگردان استفاده می‌شود.

ارزش غذایی تخمه آفتابگردان

جدول ارزش غذایی ۱۰۰ گرم تخمه آفتابگردان

ناممقدار متوسطواحد
موارد تقریبی:
          آب4.87گرم
          انرژی (عوامل عمومی در آب)609کیلو کالری
          انرژی (عوامل خاص در آب)571کیلو کالری
          نیتروژن3.56گرم
          پروتئین18.9گرم
          کل چربی (چربی)48.4گرم
          خاکستر3.31گرم
          کربوهیدرات ها:
          کربوهیدرات24.5گرم
         فیبر7.2گرم
مواد معدنی:
          کلسیم116میلی گرم
          آهن4.37میلی گرم
          منیزیم302میلی گرم
          فسفر732میلی گرم
          پتاسیم657میلی گرم
          سدیم<2.5میلی گرم
          روی5.58میلی گرم
          مس1.88میلی گرم
          منگنز2.63میلی گرم
          سلنیوم17.8میکروگرم

استخراج شده از وب‌سایت وزارت کشاورزی آمریکا

منابع : eatthis ، healthline ، medicalnewstoday ، verywellfit

میانکین امتیاز 0 / 5. جمع امتیازها : 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد